(Mielipidekirjoitus julkaistu Satakunnan Kansassa 17.12.2014)
Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi 9.12. oman reseptinsä Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Sen ydin on tuloverotuksen voimakas alentaminen ja reilut julkisen sektorin menoleikkaukset. Äkkiseltään veronkevennykset saattavat kuulostaa hyvältä. Mutta kun tarkemmin asiaan perehtyy, alkaakin jo pelottamaan.
Tuloverotustahan on viimeisten hallitusten aikana alennettu jo merkittävästi. Missä ovat näiden alennusten vaikutukset? Tavallisen palkansaajan pussissa ne eivät tunnu, sillä samaan aikaa kunnat ovat joutuneet korottamaan kunnallisverojaan pystyäkseen ylläpitämään kuntalaisten palveluita. Verotus onkin siis siirtynyt vain valtion progressiivisesta verotuksesta kuntien tasaveroon, mikä on tarkoittanut veronkevennyksiä lähinnä vain suurituloisille.
Tämäkö on EK:n tavoite? Ei, nyt EK haluaa estää kunnallisveron korotukset asettamalla kunnille veroäyrikaton. Samalla kun valtio leikkaisi merkittävästi kunnille maksettavia valtionosuuksia, sen halutaan estävän kuntia keräämästä rahoitusta palveluille kunnallisverolla. Palveluita olisi siis yksikertaisesti karsittava. Tämä veisi käytännössä kunnilta viimeisenkin oikeuden määrätä itse mihin rahansa käyttää, sillä jo nyt lähes kaikki palvelut joita pystytään tuottamaan, ovat lakisääteisiä.
Jotta lisää voidaan säästää, tarvitaan norminpurkutalkoita ja lakisääteisten tehtävien vähentämistä. Kuulostaa hyvältä, vai kuulostaako? Mistä palveluista olisimme valmiita luopumaan ja kysytäänkö tässä edes kansalaisten mielipidettä? Entä minkä laajuisista tehtävistä tässä on kysymys? Summa, jolla EK esittää kuntien tehtävien karsimista, 3 mrd euroa, tarkoittaisi Porin mittakaavassa (asukaslukuun suhteutettuna) n. 45 milj. euron leikkauksia vuodessa. Tämä summa on enemmän kuin esim. koko Porin päivähoitotoiminnan vuosibudjetti. Jos summa haluttaisiin säästää henkilöstöä vähentämällä, tarkoittaisi se esim. kaikkien vanhuspalveluiden parissa työskentelevien irtisanomista.
Voitaisiinko säästötavoite saavuttaa turhaa hallinnointia karsimalla? Ei. Vaikka Porista irtisanottaisiin kaikki kaupungin hallinnossa työskentelevät, ei säästötavoitteeseen vielä päästäisi. Kysymys ei siis olisi mistään pienistä tehtävien uudelleenjärjestelyistä vaan massiivisesta julkisten palveluiden alasajosta. Tällaisista veronkevennyksistä ei siis enää selvittäisi pikkukoulujen lakkauttamisilla ja pienimpien tehtävien siirtämisillä vapaaehtoisten hartioille.
Tämäkö on se resepti, jolla hyvinvointi turvataan? Pistää kyllä kysymään, että kenen hyvinvointi.