(Mielipidekirjoitus julkaistu Satakunnan Kansassa 2.1.2015)

Kiitän mielenkiinnosta (tekstari SK 19.12.) Vihreiden hyvinvointiratkaisuja kohtaan. Hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseen tuskin on olemassa yksittäistä taikatemppua. Vihreiden mielestä yhteiskuntaa on uudistettava monilla toimenpiteillä, jotta hyvinvointi saadaan kaikkien ulottuville. Kansalaisten asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia on parannettava, markkinataloutta kehitettävä, julkista sektoria modernisoitava ja sosiaali-ja terveysmenojen kasvua hillittävä investoimalla ennaltaehkäisevään toimintaan.

Konkreettisina toimenpiteinä mainittakoon perustulo, jonka avulla voidaan parantaa ihmisten mahdollisuuksia ottaa vastaan työtä, myös osa-aika- ja pätkätöitä. Perustulo antaa mahdollisuuden purkaa yhteiskuntamme köyhyysloukkuja, jotka ovat pahimpia hyvinvoinnin esteitä.

Elinkeinoelämäkin tarvitsee rakenteellisia uudistuksia. Kansainvälisten suuryritysten veronkiertoon on puututtava, sillä se asettaa paikalliset pk-yritykset eriarvoiseen asemaan markkinoilla. Suomalaiselle cleantech-teollisuudelle on tarjottava referenssimahdollisuuksia kotimaasta, jotta vientimarkkinoille pääsy mahdollistuisi.

Julkisen sektorin kustannuksiin voidaan vaikuttaa tekemällä asioita toisin. Tietoteknistymisen mukanaan tuomia mahdollisuuksia on hyödynnettävä täysmääräisesti. Investoinnit esim. uusiin homeettomiin koulurakennuksiin edistävät koululaisten hyvinvointia ja samalla pienentävät terveydenhuoltopalveluiden kysyntää ja kustannuksia. Terveys on oleellinen osa hyvinvointia.