Ehdokkaan viestintä ja markkinointi

 

Vihreän ehdokkaan viestintä ja markkinointi

Viestintä on yksi tärkeimmistä osa-alueista Vihreän ehdokkaan vaalikampanjassa. Oikeanlaisen viestinnän avulla pystyt viestimään poliittisista tavoitteistasi ja arvoistasi kannattajakunnallesi. 

Viestinnän ensimmäisenä tavoitteena on hankkia sinulle ehdokkaana tunnettuutta. Toisin sanoen saattaa ihmisten tietoon sen, että olet ehdolla. Viestinnän toisena tavoitteena on hankkia sinulle tietynlainen maine: olet uniikki ehdokas kaikkien muiden ehdokkaiden joukossa. Taustasi, persoonasi ja tyylisi on tietynlainen, kuulut tietynlaisiin joukkoihin, sinulla on omanlaisesi poliittiset tavoitteet. Maine rakentuu aina todellisuuden varaan. Et voi viestiä olevasi jotakin sellaista, mitä et ole.

Viestintä ja markkinointi ovat lähellä toisiaan, mutta ne eivät ole sama asia. Yksinkertaistaen sanottuna suurin ero on, että viestinnällä hankittu huomio on ilmaista, markkinointi usein maksaa. Molempia tarvitaan – viestintä ja markkinointi ovat vahvassa yhteydessä toisiinsa, ja ne suunnitellaan rinnan.

Viestinnän ja mainonnan kanavat yhdistyvät monesti; aktiivinen viestinnällinen näkyminen jossain viestintävälineessä voidaan helposti muuntaa mainoskampanjaksi, jolloin orgaanisen eli luonnollisen näkyvyyden lisäksi saat maksettua näkyvyyttä. 

Markkinointi on siis yhtenäistä sen viestinnän kanssa, jota olet pitkäjännitteisesti tehnyt kyseisessä mediassa tietty kohderyhmä mielessäsi.

Viestintäkanavat ovat aina kiinteässä yhteydessä siihen, mitä olet ehdokkaana. Jos tarinasi (teemasi ja viestintätyylisi) on suunnattu esimerkiksi ihmisryhmälle, jolle tärkein viestintäkanava on paikallislehti, pyri näkymään siellä mahdollisimman paljon. Jos kohderyhmäsi seuraa pääasiassa sosiaalisen median kanavia, ole aktiivinen siellä: tee toimivaa sisältöä Instagramiin ja Facebookiin, keskustele Twitterissä, ole vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa ja liiku siellä, missä ihmiset ovat.

Valitse omat kanavasi kohdeyleisön ja osaamisesi perusteella ja panosta niihin. Energiaa ei kannata tuhlata kanaviin, joista saatavat hyödyt jäävät minimaalisiksi.

Viestintä digitaalisissa kanavissa vie aikaa, joskus myös voimia, ja vaatii alustan tuntemusta. Siksi on onni, että netti on ajasta ja paikasta riippumaton toimintaympäristö.

 

1. Sosiaalinen media

Sosiaalisen median eli somen käyttö on osa monen suomalaisen jokapäiväistä arkea. Myös poliittinen keskustelu on siirtynyt someen, erityisesti Twitteriin ja Instagramiin, mutta myös Facebookiin ja TikTokiin. Somessa on ehdottoman suositeltavaa olla ehdokkaana; on hyvä tiedostaa, että jättäytymällä pois saatat antaa muille äänistä kilpaileville etumatkaa.

Sosiaalista mediaa käyttäessäsi mieti:

  • Kenelle haluat viestiä eli mikä on kohderyhmäsi?
  • Mitä haluat viestiä eli mikä on viestisi?
  • Mitä kohderyhmäsi tekee somessa eli missä sinun tulee olla?
  • Mikä kohderyhmääsi kiinnostaa eli sisältöjen muotoa ja sävyä?

Ajattele sosiaalista mediaa jatkuvana jokapäiväisenä prosessina, jonka tarkoitus on tehdä sinut ja viestisi kerrallaan tunnetuksi. Pitkäjänteisyys ja säännöllinen aktiivisuus palkitaan.

Muista ajankohtaisuus: kommentoi asioita silloin, kun ne ovat vielä ihmisten huulilla. Tunnista kilpailijasi ja seuraa heitä. Keskustele kilpailijoidesi profiileissa sekä esimerkiksi järjestöjen sivuilla. Valloita kilpailijasi ja heidän seuraajansa. Kommentoi ajankohtaisia aiheita ja tavoita kohderyhmäsi saamalla julkaisusi leviämään. Somessa suosio lisää suosiota, ja ihmisen on helpompi esimerkiksi kommentoida julkaisujasi, kun joku muu on jo avannut keskustelun.

Ota muita avuksi. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja yksin. Kerää esimerkiksi Whatsapp-/Messenger-ryhmään ihmisiä, jotka osaisivat antaa vinkkejä, palautetta ja tukea tai tarvittaessa myös hahmotella julkaisuja. Nämä ihmiset voivat olla ystäviäsi tai vaikkapa muita ehdokkaita. Kannusta myös kavereitasi levittämään julkaisujasi ja kommentoimaan niitä. Voit myös esimerkiksi pyytää jo etukäteen muita valokuvaamaan, kun olet mukana erilaisissa tapahtumissa. Ohjeista myös, millaisia kuvia haluat ja mihin tarkoitukseen. Näin saat kivoja kuvia someen.

Jos haluat, voit esimerkiksi tehdä sosiaalisen median viestintäkalenterin ja jakaa sen sinua avustavien ihmisten kanssa, jotta voitte yhdessä ideoida ja miettiä sen kehittämistä ja toteuttamista. Merkitse suunnitelmaan teemapäiviä, tapahtumia ja muuta ennen vaaleja tapahtuvaa. Sosiaalisen median kanavien ylläpito on muutenkin mukavampaa ja olo on varmempi, kun taustalla on jonkinlainen suunnitelma.

1.1 Someviestinnän pelisäännöt

Muista, että kaikki internetissä tapahtuva viestintä on lähtökohtaisesti julkista ja pysyvää. Älä siis kirjoita someen mitään, mitä et halua jäävän sinne. Mikäli teet virheen, tee korjaavia toimia: poista julkaisu ja pyydä anteeksi. Ota kuitenkin huomioon se, että julkaisu on saatettu jo ottaa talteen ja levittää. Kaikki, mitä teet sosiaalisessa mediassa, rakentaa poliittista brändiäsi – eli sinun kuvaasi ehdokkaana.

Sosiaalisen median luonteeseen, varsinkin politiikassa, kuuluu valitettavan usein negatiivinen kommentointi, trollaus ja pahimmissa tapauksissa maalittaminen.

Mikäli saamasi kriittiset kommentit ovat asiallisia ja haastavat reilulla tavalla omia ajatuksiasi, on hyvä käydä keskustelua. Muut ehdokkaat saattavat haastaa ajatuksiasi samalla tavalla kuin vaalipaneelissakin. Tämä on tervettä keskustelua, johon kannattaa lähteä mukaan. Muista keskustellessasi pitää pää kylmänä ja pysyä asiallisena. Älä anna tunteiden päästä valloilleen.

Joskus julkaisusi saattaa joutua trollien kohteeksi. Tämä voi olla yhden tai useamman toimesta tapahtuvaa negatiivista, asiatonta kommentointia, joka voi olla masinoitua. Jos joudut asiattomien kommenttien tai trollien kohteeksi muista, ettei kaikkea tarvitse sietää tai kuunnella. Sinun ei tarvitse käydä keskustelua sellaisten kanssa, jotka haluavat vain kritisoida ja esittää asiattomia väitteitä. Julkaisusi ovat omaa aluettasi ja sinä saat päättää, miten siellä keskustellaan. Älä siis pelkää piilottaa, poistaa tai ilmiantaa kommentteja. Asiattomia tilejä voi myös estää. Mikäli joudut häirinnän kohteeksi tai tilanne muuttuu sietämättömäksi, ota yhteyttä puolueen työntekijään. Tutustu Vihreiden naisten oppaaseen verkkoväkivallan kohteeksi joutuneille.

1.2 Millaisilla sisällöillä saan viestini leviämään?

Sosiaalisessa mediassa on kahdenlaista näkyvyttä, orgaaninen sekä maksettu. Orgaanisella näkyvyydellä tarkoitetaan sellaista näkyvyyttä, joka tulee luonnostaan ilman rahallisen markkinoinnin lisäapua ja maksettu näkyvyys luonnollisesti sellainen näkyvyys, joka tulee maksetun markkinoinnin kautta. Tässä osiossa keskitymme orgaaniseen näkyvyyteen.

Orgaaninen näkyvyys perustuu sosiaalisen median algoritmeihin, jotka ovat somekanavien omat toimintaohjeet, joilla määritellään kunkin julkaisun näkyvyys. Algoritmien avulla somekanavat pyrkivät näyttämään jokaiselle käyttäjälle juuri sellaista sisältöä, jota hän pitää kiinnostavana. 

Somealgoritmien puolella kannattaa siis olla hyvän orgaanisen näkyvyyden saamiseksi. Algoritmit itsessään ovat somejättien suuria salaisuuksia, mutta pystymme kuitenkin päättelemään, mikä toimii ja mikä ei. Tässä muutamia seikkoja, jotka todennäköisesti lisäävät orgaanista näkyvyyttä:

  • Laadukkaat kuvat – erityisesti ihmisistä, söpöistä eläimistä jne
  • Suuren kommentti-,  reaktio- tai tallennusmäärän saaminen julkaisuun
  • Ainutlaatuinen sisältö – eli sellaista, joka ei ole muissa kanavissa
  • Lyhytvideot – erityisesti nopeatempoiset

Monilla on käsitys, että on erityisiä kellonaikoja, jolloin julkaisuja kannattaa tai ei kannata tehdä. Näin on saattanut vielä muutama vuosi sitten olla, mutta vaikutus näyttäisi nykyään olevan verrattain pieni, sillä somekanavat saattavat nostaa julkaisuja näkyviin vasta päiviä julkaisusta. Jokaisen oma seuraajakunta on aktiivinen eri aikoina, joten kannattaa kokeilla ja katsoa, huomaatko julkaisuajan perusteella muutoksia esimerkiksi tykkäys- tai katselumäärissä. Parhaiten somealgoritmeista ja näkyvyyden optimoinnista oppii tekemällä.

1.3 Some osaksi rutiinia:

Yksi ehdokkaiden suurrimmista haasteista somessa on löytää sopivasti aikaa sen tekemiseen. Usein pitkän kampanjointipäivän lopuksi ei enää jaksa pohtia, mitä sinne someen pitäisikään laittaa. Suunnitelmallisuus ja rutiinin rakentaminen helpottaa somen tekemistä huomattavasti. Tässä muutama tapa helpottaa kirjoitus- tai enemmänkin sometuskammoa.

Somekalenteri

  • Somekalenterin tarkoitus on helpottaa somen suunnittelua sekä isossa kuvassa että päivätarkkuudella. Rakentamalla oman somekalenterin saat hyvän käsityksen siitä, miltä tuleva viikko, kuukausi tai vaalikampanja näyttää nopeallakin vilkaisulla. Rakenna oma kalenterisi joko kalenteriin, Exceliin tai kaupalliseen somekalenterialustalle (Hootsuite, Planoly, Later). Lisää kalenteriin tärkeät vaaleihin liittyvät päivät, teemapäivät ja muut sinulle merkitykselliset tapahtumat. Kun sinulla on kokonaiskäsitys tulevasta, pystyt suunnittelemaan omia somejulkaisujasi etukäteen.

Ajastaminen

  • Somejulkaisuja voi ajastaa, eli tehdä etukäteen myöhempänä julkaistaviksi. Tämä helpottaa etenkin kiireisempään vaaliaikaan. Tästä ohjeesta saat lisätietoa ajastamisesta Facebookissa ja Instagramissa. Twitterissä voi ajastaa selaimessa painamalla Twittaa-napin lähellä olevaa ajastusikonia. Somejulkaisuja voi myös ajastaa yllä mainittujen kaupallisten somekalenterialustojen kautta.

Kalenteroitu somehetki

  • Varaa omasta kalenteristasi viikoittain toistuva aika, jolloin istut alas ja suunnittelet ja valmistelet viikon tulevat julkaisut. Esimerkiksi sunnuntai-iltana voit katsoa somekalenteristasi tulevaa viikkoa ja pohtia, mitä haluat milloinkin julkaista. Mikäli jotain voi kirjoittaa etukäteen tai ajastaa, tee se somehetkesi aikana. Kalenteroitu somehetki on hyvä aloittaa inspiraation etsimisellä. Selaa siis rauhassa somea vaikkapa 15 minuuttia somehetken alkuun ja ota talteen sellaiset julkaisut tai trendaavat äänet, joista sinulle voisi olla hyötyä.

Toimintasuunnitelma tapahtumiin

  • Tapahtumista somettaminen voi tuntua haastavalta ajatukselta, mutta sekin helpottuu hyvällä suunnitelmalla. Tee siis etukäteen yleinen toimintasuunnitelma, jota voit hyödyntää kaikissa tapahtumissa. Pohdi, miten haluat tapahtumista viestiä – teetko useamman kuvan rullan tai vaikkapa hauskan lyhytvideon? Miten haluat näkyä? Kuvaatko lyhyen puhevideon tapahtuman alkuun vai juuri ennen lähtöä? Onko tukitiimiläisiä paikalla ja jos on, niin kenen vastuulla on ottaa sinusta kuvia? Julkaisetko tapahtuman aikana vai vasta sen jälkeen?

Tukitiimi

  • Tukitiimiä kannattaa hyödyntää myös somen tekemisessä! Pyydä, että tiimiläisesi auttavat sinua kirjoittamaan tekstejä tai muokkaamaan kuvia – varsinkin, jos se tuntuu itselle haastavalta tai epäluontevalta. 

1.4 Sosiaalisen median kanvat

1.4.1 Facebook

Facebookissa on mahdollista kirjoittaa tekstimuotoisia julkaisuja, linkata ulkopuolisia lähteitä kuten blogeja tai uutisia, julkaista kuvia, videoita tai live-lähetyksiä sekä esimerkiksi perustaa tapahtumasivuja.

Sinun kannattaa olla Facebookissa varsinkin, jos kohderyhmäsi on siellä. Monet, varsinkin vanhemmat, voivat etsiä ehdokkaista tietoa Facebookin kautta. Tämän takia Facebookissa on ainakin hyvä olla, vaikka ei pitäisikään pääkanavana. Facebook-sivullesi kannattaa laittaa perustiedot itsestäsi ja tehdä esimerkiksi tekstipostauksia omista vaaliteemoistaan.

Facebookilla on Suomessa 2,9 miljoonaa käyttäjää (lähde: DNA, Digitaaliset elämäntavat 2022 -tutkimus). Katso Facebookin ohjepankki täältä

1.4.2 Instagram

Instagram on ensisijaisesti palvelu kuvien ja videoiden jakoon – se on siis vahvasti visuaalinen kanava. Alusta on monen poliitikon ja aktivistin suosiossa, ja he ovatkin keränneet suuret seuraajamäärät osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Instagramin perusjulkaisutyypit ovat julkaisu (1–10 kuvaa/videota), Reels (TikTokin tyyppinen lyhytvideo), tarina (24 h näkyvillä oleva kuva tai video) sekä live-lähetys. 

Instagram tarjoaa loistavan mahdollisuuden näyttää, mitä politiikan ja kampanjan kulissien takaa löytyy sekä avata pienen ikkunan sinun henkilökohtaiseen elämääsi. Instagramissa voi luontevasti nostaa politiikan lisäksi esille muita itselleen tärkeitä asioita, mitkä voivat antaa katsojalle samastumisen kiintopisteitä. 

Facebookin tavoin moni, etenkin nuorempi äänestäjä, etsii tietoa ehdokkaista Instagramin kautta. Moni saattaa nykyään etsiä yrityksestäkin tietoa mieluummin Instagramista kuin Googlesta. Kannattaa siis suhtautua myös Instagramiin eräänlaisena käyntikorttina.

Instagramilla on Suomessa 2,3 miljoonaa käyttäjää (lähde: DNA, Digitaaliset elämäntavat 2022 -tutkimus). Instagramin ohjepankki

1.4.3 Twitter

Twitterin käyttäjäkunnan painopiste on asiantuntijoissa, työviestijöissä, poliitikoissa, toimittajissa ja muissa yhteiskunnallisissa viestijöissä. Twitterissä on myös jonkin verran häirikkötilejä. Twitter ei ole erityisen hyvä väline suurten massojen tavoitteluun. Sen avulla voi pikemminkin tehdä itseään näkyväksi tässä yllä kuvatussa pienemmässä mutta sitäkin merkityksellisemmässä piirissä, erityisesti toimittajien keskuudessa. Erityistä Twitterissä Facebookin nähden on, että tilejä on yleensä vain yksi. Twitterissä tästä on myös hyötyä: voi olla hyödyllistä “sotkea” työ- ja ehdokasminäsi.

Twitterillä on Suomessa käyttäjiä 1,2 miljoonaa (lähde: DNA, Digitaaliset elämäntavat 2022 -tutkimus). Twitterin ohjekeskus.

1.4.4 TikTok

TikTok on erityisesti nuorten suosiossa oleva sovellus, joka perustuu nopeatempoisiin lyhytvideoihin. Alustalla on tyypillisesti trendaavia, eli pinnalla olevia videoita, joiden taustalla soi sama ääniraita tai musiikki, joka määrittelee mitä videolla tehdään. Alustalla nähdään myös puhevideoita, hauskoja tilanteita ja suloisia eläimiä. 

TikTokin algoritmien avulla ei tarvitse seuraajia saadaksesi videon leviämään, jolloin hyvä video voi levitä räjähdysmäisesti. TikTokiin voi jakaa videoita (15 sek–10 min) sekä 24 h näkyvillä olevia tarinoita.

TikTokilla on Suomessa 1,2 miljoonaa käyttäjää (lähde: DNA, Digitaaliset elämäntavat 2022 -tutkimus).

1.4.5 Muut sosiaalisen median kanavat

Uusia sosiaalisen median kanavia lanseerataan jatkuvasti. Ajan hermolla pysyminen ja kaikissa kanavissa toimiminen voi tuntua kuluttavalta. Siksi kannattaakin muistaa, ettei sinun tarvitsekaan olla kaikkialla. Energiaa on turha tuhlata kanaviin, joita kohdeyleisösi eli potentiaaliset äänestäjät tuskin käyttävät. Täysin uusia kanavia ei myöskään kannata opetella juuri ennen vaaleja.

LinkedIn on suosittu työelämän sosiaalinen media, jossa viestit tavoittavat orgaanisesti hyvin. Vaikkei olisikaan kovinkaan aktiivinen kanavalla, kannattaa tehdä vähintäänkin muutama julkaisu, jossa kertoo verkostolleen olevansa ehdolla.

Snapchat on suosiossa etenkin nuorten keskuudessa, eli erityisesti nuoria tavoittelevalle ehdokkaalle kanava voi olla tärkeä.

2. Verkkosivut

Omat verkkosivut on hyvä olla olemassa. Ne lisäävät ehdokkaan uskottavuutta ja sisältävät kaiken äänestäjälle tarpeellisen tiedon. Sivut voivat olla rakenteeltaan hyvinkin yksinkertaiset ja selkeät. 

Puolue tarjoaa ehdokkaita varten nettisivupaketin, joka käyttää helppokäyttöistä WordPress-julkaisujärjestelmää sivujen ylläpitoon. Sivupaketin perustana on WordPressillä toimiva, Vihreitä varten räätälöity ulkoasupohja eli teema, joka on muokattavissa jokaisen ehdokkaan tarpeisiin.

Uskottavuus verkkosivuilla ja samalla kaikessa viestinnässä tarkoittaa sitä, että viestinnän on oltava ehdokkaan näköistä ja oloista. Ole rehellisesti oma itsesi ja korosta juuri omia vahvuuksiasi.

Verkkosivuja tehdessä tulee muistaa, että suurin osa ihmisistä vierailee verkkosivuilla nykyään mobiililaitteilla, jonka takia mobiilioptimointi saattaa tulla tarpeeseen. 

2.1 Vinkkejä verkkosivujen tekoon

  • Katso, että sivusi ovat selkeät, navigointipalkista löytyy tärkeimmät osiot ja tieto sivuilla on helposti luettavissa. Ihmiset turhautuvat helposti ja poistuvat, jos sivu ei toimi kunnolla tai on vaikeasti hahmotettavissa. 
  • Pidä huolta, että tekstit ja kuvat vahvistavat ”tarinaa” sinusta ehdokkaana: niitä piirteitä ja asioita, joita tahdotkin korostaa. Ole positiivinen, katso tulevaisuuteen. Pidä kärkiteemasi mielessä.
  • Pyydä rohkeasti palautetta verkkosivuistasi ja tutustu samalla kilpailijaehdokkaiden verkkosivuihin. Kerää ideat talteen ja sovella niitä omille sivuillesi.
  • Verkkosivut eivät levitä itse itseään äänestäjien tietoisuuteen. Linkitä verkkosivusi somekanaviesi profiilien lisäksi postauksiisi mukaan sekä pyri saamaan myös muut linkkaamaan sivujasi omissa someissaan.
  • Kokeneemman käyttäjän kannattaa ottaa käyttöön esimerkiksi ilmainen Google Analytics, ja seurata verkkosivujen liikenteen kehittymistä. Panosta erityisesti sivujesi suosituimpiin osioihin, ja tutki miten toimintasi näkyy verkkosivujesi kävijäliikenteessä. 

3. Visuaalisuus ja kuvien käyttäminen verkossa

Kiinnitä huomiota käyttämiisi kuviin somessa. Vihreiden visuaalisessa viestinnässä pyritään kuvaamaan ihmisiä ja yhdessä tekemistä sekä tuomaan Vihreiden visuaalista ilmettä esiin. Haluamme tuoda viestittävät asiat helposti ymmärrettävässä muodossa niin, että kuka tahansa ymmärtää mistä on kyse. Välillä käytämme kuvia ihmisistä, mutta myös usein pelkkää visuaalista ilmettä, tekstiä ja ikoneja. Erilaisia kuvia voi olla tummennettuna tekstin taustalla.  

Huomoi siis visuaalinen ilme, kun teet somepostauksia. Onhan ne jollain tavalla puolueen ilmeen mukaisia, jos haluat käyttää puolueen visuaalista ilmettä? Voit toki olla myös käyttämättä, mutta huomioi tällöin, että postaukset näyttävät teksteiltään ja väreiltään harmooniselta. Pyydä kampanjaasi graafikko mukaan, jos mahdollista. Ammattilainen osaa tehdä sinulle hyvännäköisen ilmeen.

Kun otat ihmisistä tai itsestäsi kuvia vaalitoreilla- ja kaduilla, muista nämä: 

  • Huomioi kuvakulma ja sijoittelu eli ota mieluummin hieman yläkulmasta kuvia
  • Älä ota heilahtaneita kuvia ja katso, että kuvat ovat laadukkaita (varmista itsellesi hyvä puhelin, jossa on hyvä kamera)
  • Älä ota liian totisella ilmeellä kuvia, jos itse asia on positiivinen
  • Vaatetuksessa ei tarvitse pyrkiä toistamaan vihreää brändiväriä, jos se ei sinulle muuten ole ominaista

Lue lisää Vihreiden visuaalisesta ohjeesta.

3.1 Valokuvien tekijänoikeuksista

Paras tapa välttää tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset on käyttää kuvia, jotka sinä itse olet ottanut tai jotka ottaneen henkilön tunnet, ja olet varmistanut luvan haluamaasi käyttötarkoitukseen. Näissä tapauksissa ongelmaa ei ole. Ole silti tarkka kuvan sisällön suhteen (ks. kohta kuvaaminen julkisella paikalla).

3.2 Verkosta löytyvät kuvat 

Internetistä löytyvien kuvien tekijänoikeus on niiden tekijöillä, joten niiden käyttöön tarvitaan lupa. Verkosta löytyviä kuvia voi käyttää vain silloin, kun tekijä on jakanut kuvan tekijänoikeuksia Creative Commons (CC) tai Public domain (PD) -lisenssillä. Eri CC-lisensseillä on erilaisia ehtoja (https://creativecommons.fi/). Ainoastaan CC0-lisenssi (”CC nolla”) tarkoittaa, että tekijä on luopunut kaikista yksinoikeuksistaan laajimmalla lain sallimalla tavalla eli kuvia voi käyttää huoletta myös mainostarkoituksiin. Varmista myös tässä tapauksessa, että lisenssi on selkeästi merkitty kuvan yhteyteen. Monesti CC-lisenssin kuvat ovat CC-BY muotoa, jolloin kuvan tekijänoikeuksien haltija on nimettävä, kun kuvaa käyttää.

Muista että myös verkossa yleisesti kiertävät kuvat, kuten meemien taustoilla toistuvat kuvat, voivat olla tekijänoikeuksien alaisia. Eli vaikka kaikki muut käyttäisivät kuvaa verkossa, ei tämä tarkoita sitä, että kuvan käyttö olisi sallittua, ja ettetkö tätä kuvaa käyttäessäsi voisi joutua oikeustoimien kohteeksi. Tarkista siis tekijänoikeudet kaikkien kuvien kohdalla.

Googlen kuvahausta voi etsiä kuvia rajauksella, joka pyrkii antamaan vain tekijänoikeusvapaita kuvia. Tällaisen rajauksen saat auki klikkaamalla Google-haun jälkeen kohtaan kuvahaku → työkalut → käyttöoikeudet ja valitset avautuvasta valikosta saa käyttää uudelleen ja muokata. Haun tulokset ovat Googlen mukaan tekijänoikeuksista vapaita kuvia. Tämä on syytä tarkistaa myös itse sivulta, jossa kuva on julkaistu. Googlen algoritmi ei ole missään määrin erehtymätön.

Eri kuvapankeista voi ostaa erilaisia kuvia, jolloin tekijänoikeusasiat poistuvat ja voit käyttää kuvaa somessasi. Ilmaisia kuvapankkeja ovat Pexels ja Unsplash ja maksullisia kuvapankkeja ovat taas mm. Shutterstock ja Mostphotos. Luethan kuitenkin kaikista mahdollisesti käyttämistäsi kuvapankkikuvista lisenssiehdot ja toimi niiden mukaisesti.

3.3 Kuvaaminen julkisella paikalla

Kuvaaminen julkisella paikalla on sallittua silloin, kun sitä ei ole erikseen kielletty eikä kuva halvenna tai loukkaa kuvan kohdetta. Julkisella paikalla tarkoitetaan paikkaa, jonne jokaisella on pääsy: tällaisia ovat esimerkiksi kadut, puistot ja asemat. Huomaa, että monissa ostoskeskuksissa, odotustiloissa ja joukkoliikennevälineissä on kuvauskielto.

Vaikka kuvata saa melko vapaasti, kuvien julkaisemisessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. On eri asia kuvata yksityiskäyttöön kuin käyttää kuvia esimerkiksi mainontaan. Toimiva perussääntö on kysyä kuvasta tunnistettavissa olevilta henkilöiltä lupa sekä kuvaukseen että kuvan myöhempään käyttöön. 

Toinen varma tapa on kuvata niin, ettei kuvasta tunnista ketään eli kasvoja ei näy. Muista, että alaikäisen kuvaamiseen ja kuvan käyttöön tarvitaan AINA huoltajan lupa. Vaikka olisit ottanut kuvan julkisella kuvaamiseen sallitulla paikalla, et voi käyttää sitä, jos kuvassa esiintyvien alaikäisten lasten huoltajilta ei ole tähän selkeää lupaa.

3.4 Kuvaaminen mainoskäyttöön

Valokuvassa tunnistettavan henkilön kuvaa ei saa käyttää mainos- tai markkinointitarkoitukseen ilman tämän suostumusta. Samat säännöt koskevat videokuvausta.

    4. Markkinointi

    Markkinointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla yritys tai muu organisaatio pyrkii edistämään tuotteidensa tai palveluidensa myyntiä. Eduskuntavaaliehdokkaan markkinointi poikkeaa tästä hieman, sillä tavoitteena on pääsääntöisesti tunnettuuden ja näkyvyyden kasvu. Kun olet rakentanut itsellesi sosiaalisen median tilit, ja julkaissut säännöllisesti laadukasta sisältöä, voit alkaa miettimään itsellesi markkinointistrategiaa. 

    Markkinointistrategia on pitkän aikavälin pelisuunnitelma, jonka perustavoitteena on kirkastaa tavoitteesi ehdokkaana, selkeyttää kohderyhmäsi, päättää kanavasi, joissa toimit, ja päättää se kulma, jolla kerrot haluamistasi asioista valitsemissasi kanavissasi. Markkinointistrategiasi siis kertoo, mitä tavoitteita sinun tulee saavuttaa erilaisilla markkinoinnin ja mainonnan toimenpiteillä.   

    Markkinointistrategian luomisen jälkeen on hyvä luoda markkinointisuunnitelma, joka puolestaan määrittelee ne keinot ja toimenpiteet, joilla saavutat strategiset tavoitteesi. Se on etenemissuunnitelmasi, joka ohjeistaa sinua askel askeleelta, toimenpiteestä seuraavaan. Markkinointisuunnitelmassa määritellään esimerkiksi mediat ja budjetti sekä tehdään markkinoinnin kalenteri markkinoinnin toimenpiteiden toteuttamiseen.

    Markkinointiin liittyy läheisesti mainonta, joka on eduskuntavaaliehdokkaalle erityisen tärkeää. Jos orgaaninen sosiaalinen media saa luonnollisella tavalla tykkäyksiä ja näyttökertoja, mainonnalla taas ostetaan ns. näitä tykkäyksiä ja näyttökertoja. 

    Mainonta voidaan jakaa media- ja suoramainontaan. Mediamainonnalla tarkoitetaan esimeriksi TV:n, radion ja sosiaalisen median hyödyntämistä. Digitaalisen markkinoinnin ja  mainonnan etuna on, helppouden lisäksi, mainonnan erinomainen kohdennettavuus. Suoramainonta puolestaan voi olla osoitteellista tai osoitteetonta suorapostitusta. Lehtiset, kupongit ja kortit ovat tehokas keino markkinoida tavoitteita omalle kohderyhmälle.  

    4.1 Digimarkkinointi

    Digimarkkinointia  kannattaa tehdä vaalikampanjan aikana varsinkin, jos kohderyhmäsi käyttää paljon digitaalisen median alustoja mm. sosiaalista mediaa. Orgaanisen somen rakentaminen on kaiken A ja O, mutta maksetulla mainonnalla on mahdollista tavoittaa tarkoin määriteltyjä yleisöjä ja tavoittaa laajemmin ihmisiä. Maksettu mainonta siis tukee orgaanista somea ja yhdessä ne saavat aikaa paremmin tuloksia. 

    Onnistuneen digitaalisen markkinoinnin taustalla on aina hyvä kohdeyleisön tunteminen. Sinun on siis hyvä tietää ainakin, mistä kanavista tavoitat oman kohdeyleisösi, mitkä ovat heidän mielenkiinnonkohteitaan ja minkälainen sisältö kiinnostaa heitä kaikkein eniten. Kohderyhmien määrittelyssä auttaa ostajapersoonien laatiminen. 

    Digimarkkinointia miettiessäsi, on myös hyvä miettiä, mitä haluat mainonnalla saavuttaa? Haluatko kasvattaa tunnettuuttasi vai saada klikkauksia sivullesi vai molemmat? Kun tavoitteesi ovat selkeät, päätä mainonnan kanavat ja budjetti jokaiselle kanavallesi. Valitse myös mittarit, joita seuraat, jotta pystyt katsomaan onnistuiko mainontasi. Ainoastaan kokeilemalla mikä toimii ja mikä ei, pystyt parantamaan mainonnan tuloksiasi.

    Digimarkkinoinnin kanavia on useita, kuten mm. sosiaalinen media, Display- ja bannerimainonta, kotisivut, sisältömarkkinointi, hakukoneoptimointi ja Google-mainonta, videomarkkinointi ja sähköpostimarkkinointi. Käymme tässä osiossa läpi tarkemmin kuitenkin vain sosiaalisen median osalta Meta-mainonan ja Googlen hakukoneoptimoinnin ja mainonnan. Nämä kaksi kanavaa ovat merkittävimmät digikanavat, joihin ehdokkaan tulisi näkyä.  

    Katso alta tallenne ”kansanedustajaksi fiksulla digimarkkinoinnilla”.

    4.1.1. Meta-mainonta

    Metan kautta pystyt mainostamaan niin Facebokissa kuin Instagramissa samaan aikaan. Mainostaminen kannattaa tehdä Busines Managerin Ads-tilin kautta. Jotta voit mainostaa yhteiskunnallisiin asiakysymyksiin, vaaleihin tai politiikkaan liittyen, sinun tulee verifioida Facebook-tilisi seuraavien ohjeiden mukaan:

    Facebook-mainostamisen verifiointi -ohjeet

    Jos sinulle tulee ongelmia verifioimisen kanssa, katso täältä lisää ohjeita. Saat apua myös Metan chatista. Kun tilisi on verifioitu, voit aloittaa mainostamisen. Täältä löydät Metan omat ohjeet mainostamiseen, mutta käydään tässä alla pääpointit miten edetä mainostamisen kanssa. Mene Ads-tilillesi ja paina luo. Sen jälkeen:

    •  Valitse tavoite mainoksellesi. 
    • Valitse mainoksellesi kohderyhmä. Valitse missä mainoksesi näytetään.
    • Aseta budjetti.
    • Valitse mainosmuoto tai postauksen mainostaminen.
    • Valitse julkaise.
    • Analysoi ja hallinnoi mainostasi.

    Tällä reseptillä sinulla on valmis mainos! Katso vielä täältä Metan ohjeet mainoksen tekemiseen. Somemainontaa täytyy lähteä vain kokeilemaan ja katsoa mikä toimii ja mikä ei. Facebook Ads-tililtä pääset analysoimaan tuloksiasi monipuolisesti. Kehitä mainontaasi analytiikkaasi perustuen. Katso täältä vielä koulutustallenteemme digimarkkinointiin liittyen.

    Jos kuitenkin sinulle on epäselvää, mitä kaikkea sinun tulee tehdä, jotta mainoksesi onnistuu, lue hieman tarkemmin vielä mainostamiseen liittyviä osa-alueita:

    Mainoksen tavoitteet

    Facebook tarjoaa eri tavotteita mainoksellesi. Jokaisella tavoitteella on erilainen määritelmänsä ja oikean valitseminen on tärkeää. Tavoitteet eivät tue yleensä toisia kovinkaan hyvin; klikkaajat eivät osta ja tykkääjät eivät klikkaa jne. Eduskuntavaaliehdokkaana kannattaa käyttää jotakin seuraavasta kolmesta tavoitteesta:

    Tunnettuus tavoitteena tavoittaa mahdollisimman monta tiliä ja rajatulle kohderyhmälle tällä tavoitteella voi varmistaa, että tietty viesti on ollut mahdollista löytää. Tunnettus-tavoitteen miinuksena on se, että mainos näytetään vain kerran mahdollisimman monelle. Harva ihminen muistaa asioita, joita on nähnyt vain kerran. Klikkaukset ovat yleensä kalliita tällä tavoitteella. 

    Liikenne tavoitteena tuo kävijöitä sivustollesi, ja se tarjoaa mahdollisuuden tutustua somea laajempaan sisältöön. Tällä tavoitteella klikit ovat edullisia, ja ne tarjoavat hyvää dataa siitä, minkä perusteella laadukkaita kävijöitä voi seuloa. Miinuksena yleisö tällä tavoitteella on heikkolaatuista ja algoritmi etsii kaikkea klikkaavia käyttäjiä sekä pienten lasten vahinkoklikkejä. 

    Sitoutuminen tavoitteena etsii ihmisiä, jotka ovat valmiita tykkäämään mainoksestasi tai postauksestasi. Tykkäysten kerääminen vaikuttaa uskottavalta, jos samaa postausta käytetään myöhemmin muilla tavoitteilla. Miinuksena tavoite saattaa kerätä ihmisiä, jotka eivät pidä postauksistasi. Videoiden katselut lasketaan myös sitoutumiseksi, vaikka ne eivät sitä ole. Usein myös sometykkääjät eivät perehdy sisältöihin, ja lasten vahinkoklikit näkyvät myös tässä.

    Kohderyhmät

    Voit valita itsellesi taustamuuttujakohdennuksia, kiinnostuskohdennuksia, uudelleenkohdennuksen ja “lookalike” -kohdennuksen. Kaksi ensimmäistä voit valita suoraan mainosta tehdessäsi ja kaksi viimeistä Business Managerin kohderyhmä-kohdasta.

    Kohderyhmiä miettiessä on hyvä ensin ideoida vapaasti minkälaiset persoonat voisivat kuulua kohdeyleisöösi. Käyttäkää avuksi Facebookin Business Managerin kohderyhmä -työkalua, josta voit määrittää tietojen perusteella kohderyhmän ja tallentaa sen. 

    Vältä päällekkäisten kohderyhmien tekoa. Pystyt katsomaan Business Managerin kohderyhmä-kohdasta valitsemalla haluamasi kohderyhmät ja klikkaamalla kolmea pistettä.

    Kohderyhmiä miettiessä kannattaa siis muodostaa joukko äänestäjäpersoonia ja määrittää ne toisistaan eroteltaviksi. Kannattaa kokeilla kohdennuksia iän, sukupuolen, asuinpaikan, nykyisen sijainnin ja kielen vuoksi. Voit myös mainostaa Facebooks-sivuistasi tykkääjille tai niiden lookalike-ryhmälle. Pystyt myös mainoastamaan ainoastaan vaalipiirisi kaupunkeihin tai erotella tietyt kiinnostuksen kohteet pois. Kokeilemalla selviää mikä kohdennuksista toimii ja muokkaa uusia mainoksia tulosten perusteella.

    Budjetin asettaminen

    Voit määrittää budjetin kampanja- tai mainosjoukko-tasolla. Eli voit määrittää koko kampanjallesi oman budjetin, jonka sisällä Facebook jakaa mainosjoukkojen kesken mainosrahat. Mainosjoukko-tasolla voit määrittää budjetin yksityiskohtaisemmin. Budjetti kannattaa määrittää tällä tasolla, jos sinulla on paljon erilaisia kohderyhmiä ja ne poikkeavat toisistaan. 

    Voit valita kampanjallesi kokonaisbudjetin tai päivittäisbudjetin. Kokonaisbudjetissa valitset, paljonko olet valmis maksamaan koko kampanjasta yhteensä, kun taas päivittäisessä budjetissa valitset paljonko olet valmis kuluttamaan kampanjaasi päivässä.

    4.1.2. Hakukoneoptimointi ja Google-mainonta

    Jos haluat, että kotisivusi näkyisi tietyillä avainsanoilla ihmisille, jotka hakevat esimerkiksi ehdokkaita, sinun tulee panostaa sivujesi optimointiin. Voit myös panostaa Google-näkyvyyteen rahallisesti mainostamalla sivujasi. 

    Jotta saat ns. ilmaista näkyvyyttä Googlessa, sivustosi täytyy optimoida. Tämä tarkoittaa sitä, että teet erilaisia toimenpiteitä, jotta sivujesi sijoitus nousee Google-hakujen yhteydessä. 

    Ensinnäkin on tärkeää tehdä laadukasta ja hyvää sisältöä sivuillesi. Voit hankkia esimerkiksi WordPressillä tehtyihin sivuihin lisäosaksi Yoast SEO:n, joka auttaa sinua optimoimaan blogisi tai artikkelisi. Otsikon pitää olla napakka ja kertoa tekstin sisällöstä. Artikkeliin on hyvä lisätä kuva ja lisää siihen alt-teksti.

    Mieti myös mitä hakusanoja mahdollisesti ihmiset hakevat Googlesta. Voit tehdä hakusanatutkimuksen Google Ads avainsanojen suunnittelijalla. Käytä näitä tiettyjä hakusanoja sisällössäsi, URL:eissa ja otsikoissasi, jotta Google löytää sivusi.

    Sivujesi tulee olla ymmärrettävät ja loogiset, sillä ihmiset turhautuvat nopeasti sivustoihin, joista eivät löydä etsimäänsä tietoa muutamalla vilkaisulla. Sivuston rakenne tulee siis olla looginen ja linkitykset tulee olla kunnossa. Parantaaksesi sijoitustasi Googlessa, pyydä ehdokaskaveriasi linkittämään omat sivusi hänen sivustolleen ja toisin päin. Näin saat ulkoisia linkityksiä sivustollesi. Linkin ankkuriteksti, eli se teksti joka on napsautettava linkkiteksti, tulee muotoilla siten, että siitä tietää mihin klikkaa. 

    Jos haluat tietää lisää hakukoneoptimoinnista eli SEO:sta ja parantaa sijoitustasi Googlessa, niin lue täältä kattava paketti aiheesta.

    Kun olet optimoinut sivujasi, voit sen lisäksi tehdä vielä Google-mainontaa. Google-mainonta toimii vähän samalla tavalla kuin Meta-mainonta, mutta Googlessa kilpaillaan ainoastaan sijoituksista hakukoneen ylimmistä paikoista ja kuvan ja tekstin sijaan toimitaan ainoastaan tekstillä. 

    Google-kampanjat jaetaan pääryhmiin: hakukampanjat (Google-haku), Display-kampanjat (verkkosivut, jotka näyttävät Google-mainoksia), Shopping-kampanjat (tuotenostot Google-haussa) ja Video-kampanjat (Youtube-mainosvideot). Tässä osiossa keskitytään ainoastaan hakukampanjoihin. Display-mainonta kannatta ostaa joltakin ulkopuoliselta taholta ja samoin Youtuben-mainosvideot.

    Hakukampanjoissa kannattaa miettiä kohdennus samalla tavalla tarkasti, kuin Meta-mainonnassa. Mitä paremmin kohdennat mainoksesi relevanteille kohderyhmille, sitä paremmat laatupisteet saat mainoksistasi ja sitä edullisemmin mainoksesi näkyy paremmilla sijoilla. Muista oikeinkirjoitus ja relevantit avainsanat. Eli kun olet tehnyt avainsanatutkimuksen kuten aiemmin mainittiin, tiedät nyt mitä avainsanoja sinun kannattaa mainoksissasi käyttää. 

    Mainoksissa kannattaa mennä suoraan asiaan ja kehottaa toimimaan. Ei siis riitä, että tuot vain asiasi esiin, kehota hakijaa myös toimenpiteisiin: “lue lisää nyt” tai “lue vaaliteemani”. Mainoksen linkki pitäisi mennä suoraan kohdesivullesi, kuten vaalisivullesi. Muista siis tehdä vaalisivustasi erinomainen, sillä, jos sivu ei miellytä, hakija palaa nopeasti takaisin Googleen, ja valitsee toisen sivun. 

    Google-mainokset tehdään Google Ads-tililtä ja rakenne muistuttaa Metan Ads Manageria. Ensin on kampanjataso, jonka alla ovat mainoskampanjat. Mainoskampanjat muodostuu yhdestä tai useammasta mainosryhmästä. Jokainen mainoskampanja pitää sisällään mainosbudjetin ja setukset, joiden perusteella mainos näkyy yleisöllesi. Mainoskampanjan sisälle luodaa vielä mainosryhmä, joka käsittää itse mainokset ja määrittämäsi avainsanat. 

    Löydät kattavat ohjeet Google-mainontaan ja hakukoneoptimoiniin myös itse Googlen sivulta. Jos Google-mainonta tai hakukoneoptimointi tuntuu liian vaikealta tai siihen ei ole aikaa, kannattaa palvelu ostaa mainostoimistolta.

    4.2 Perinteinen markkinointi

    Perinteistä markkinointia ovat kaikki muut markkinoinnin keinot paitsi digitaaliset. Perinteisiin markkinoinnin keinoihin kuuluvat esimerkiksi lehtimainokset, mainoskyltit, lentolehtiset, televisiomainokset, radiomainokset, käyntikorti ja esitteet. Ehdokkaana sinun on tärkeää myös käyttää perinteisen markkinoinnin keinoja kuten tehdä esite itsestäsi ja ostaa paikallisesta lehdestäsi mainostilaa. Televisio- ja radiomainokset makasavat paljon, jonka takia näiden kanavien käyttäminen voi olla poissuljettua. 

    Perinteisessä markkinoinnissa kommunikaatio on yksisuuntaista eikä samanlaista analytiikkaa saa, jonka pohjalta voi muuttaa nopeastikin toimintaa. Perinteinen markkinointi on myös yleensä kalliimpaa kuin digimarkkinointi. Perinteisillä tavoilla voi kuitenkin tavoittaa laajoja yleisöjä ja omaa kohderyhmäänsä sekä muita ikäluokkia, jotka eivät käytä vaikka nettiä paljon. 

    Jos tiedät, että kohderyhmäsi on +50 vuotiaita ja olet muualta kuin pääkaupunkiseudulta, ja sinulla on budjettia, pyri ostamaan mainostilaa paikallisilta lehdiltä tai radiokanavilta. Tämä voi olla paras tapa tavoittaa kohderyhmäsi. Jos taas kohderyhmäsi on nuorempaa ja käyttää paljon digitaalisia kanavia, kannattaa oma vaalikampanja keskittää digimainontaan. 

    Jos sinulla taas ei ole tarpeeksi budjettia perinteiseen markkinointiin, ja et ole mainonnan ammattilainen, älä tee huonoa mainontaa vähällä rahalla. Käytä tällöin budjettisi mielummin digimainontaan. Jos mainostat lehdessä tai muussa printissä, älä tunge liian pieneen mainostilaan liian paljon asiaa. Mainonnan ostamiseen käytetyn rahan on syytä olla järkevässä suhteessa mainonnan tuottamiseen käytetyn rahan kanssa. Ei esimerkiksi kannata ostaa kallista mainosvideotuotantoa, jos videon levitykseen ei enää jää rahaa.

    4.3 Muut markkinoinnin keinot

    Muita markkinoinnin keinoja ovat esimerkiksi suorakampanjointi ja sissimarkkinointi. Suorakampanjointi on aina tarkasti kohdennettua. Se perustuu tietylle kohderyhmälle räätälöityyn viestiin, ja sen onnistumisen edellytys on kohderyhmän tuntemus.

    Suorakampanjoinnin tunnetuin tapa on suoramainonta, kuten postilähetyksiä, sähköpostia, tekstiviestejä, auton tuulilasiin lapun laittaminen tai polkupyörän tankoon kiinnitettyjä esitteitä. Suorakampanjoiti voi olla myös jollain tietyllä alueella toteutettu, siellä liikkuville tarkasti kohdennettu tempaus.

    Suoramarkkinointiin liittyy kiinteästi niin kutsuttu paluukanava, eli materiaalissa tarjotaan tietty tapa reagoida siihen: ota yhteyttä tähän osoitteeseen, ilmoittaudu tukiryhmään tällä nettisivulla, lahjoita rahaa tätä kautta, tule osoitettuun paikkaan määrättynä aikana ja niin edelleen.

    Suorakampanjoinnilla vedetään kohdehenkilö perehtymään lähetettyyn materiaaliin ja viettämään mahdollisimman monta sekuntia sen parissa. Mitä pidempään kohdehenkilö materiaalin parissa viettää, sitä todennäköisempää on saada hänet kampanjan kannalle. Ehdokkaan kirjoittama varainhankintaviesti on hyvä esimerkki suoramarkkinoinnista. Se on kohdennettu eli räätälöity juuri tietyille vastaanottajille; sitä kirjoitettaessa on mietitty, miksi juuri nämä henkilöt voisivat haluta tukea ehdokasta. Kirjeessä on myös paluukanava eli ohjeet siitä, miten tuen antaminen käytännössä tapahtuu. Lisäksi suoramarkkinointitoimen tehoa voidaan suoraan mitata seuraamalla, kuinka moni vastaanottaja reagoi kirjeeseen lahjoittamalla rahaa ohjeen mukaisella tavalla.

    Sissikampanjoinnilla tai -markkinoinnilla tarkoitetaan tarkasti kohdennettuja, maksimaalista tehokkuutta tavoittelevia markkinointikeinoja. Sissikampanjointi edellyttää tarkkaa suunnittelua. Sen sijaan se ei edellytä suuria taloudellisia tai muita aineellisia satsauksia. Sissikampanjoinnissa luovuus joutuu koetukselle. Kaikkiin sissimarkkinointikampanjoihin kuuluu viestin tarkka kohdentaminen ja vuorovaikutteisuus. Usein kyse on suoramarkkinoinnista, mutta myös kohdeyleisölle luodusta lisäarvosta.

    Sissimarkkinointi on vaikea kampanjoinnin laji. Ei ole kohtuullista olettaa, että sen varaan voitaisiin rakentaa vaalikampanja. Sen sijaan pienempien osatavoitteiden saavuttamisessa pienemmälläkin idealla voidaan saavuttaa paljonkin.

    Yksi esimerkki sissimarkkinointikampanjasta voisi olla korkeakoulupaikkakunnalla kaikkien korkeakoulun pihaan pysäköityjen pyörien satuloiden suojaaminen Vihreiden ilmeen mukaisella satulahupulla. Hupun alle on sijoitettu ehdokkaan opiskelijoille kohdennettu esite. Äänestäjä saa kestävän ja hyödyllisen pyörähupun ja ehdokas saa viestinsä kohdennetusti pyöräilevälle opiskelijalle.

    Toinen esimerkki voisi olla minigrip-pusseihin pakattu ohje säästeliääseen autoiluun ja ehdokkaan esite. Pussin voi esitteineen laittaa roikkumaan kumilangalla auton peiliin tai sakkolapun tapaan tuulilasiin. Esitteen sisällön on oltava nopeasti avautuva ja sakkokauhun aiheuttaman närkästyksen neutralisoiva.

    5. MUISTA TEHDÄ VIELÄ NÄMÄ

    5.1 Mielipidekirjoitus

    Mielipidekirjoitus on ajankohtainen tai riittävän paikallinen, napakka teksti, jossa esitetään mielipide tai ratkaisu johonkin olemassaolevaan ongelmaan. Mielipidekirjoittaminen on viestintä- ja markkinointimuotona tehokas tapa kampanjoida niille, jotka seuraavat mediaa, jossa kirjoitus julkaistaan. Se on ilmaista ja saa osakseen kohtuullisen huomioarvon vähäisellä ajallisella panostuksella.

    Hyvä mielipidekirjoitus on huolellisesti kirjoitettu, ajankohtainen, riittävän lyhyt (puolisen A4-liuskaa riittää) aiheeltaan konkreettinen ja usein paikallisiin kysymyksiin tarttuva. Erityisesti pienemmissä lehdissä mielipidekirjoitukset menevät yleensä hyvin kaupaksi.

    Yleensä yhteen tekstiin mahtuu vain yksi ajatus – älä yritä kirjoittaa esimerkiksi useasta eri teemasta samaan mielipidekirjoitukseen. Ehdokkaan ei itse tarvitse kirjoittaa kaikkia mielipidekirjoituksia. Ota tukiryhmäläiset mukaan kirjoittamaan luonnoksia ja pohjia! Sellaisiin kirjoituksiin, joissa käsitellään Vihreitä, oli kyse sitten paikallisesta tai valtakunnallisesta politiikasta, kannattaa aina vastata. Mielipidekirjoitukseen voi pyytää mukaan kansanedustajaa, valtuutettua tai muuta tunnettua toimijaa nostamaan kirjoituksen profiilia.

    Monet lehdet asettavat niin sanotun vaalikaranteenin, jolloin ehdokkaiden ei-maksettua näkyvyyttä rajoitetaan tasapuolisuuden nimissä. Vaalikaranteeni alkaa mielipidekirjoitusten kohdalla tyypillisesti noin kuukausi ennen vaalipäivää, ja silloin ehdokkaiden tekstejä julkaistaan vain poikkeustapauksissa.

    5.2. Tilaisuudet ja tapahtumat

    Tilaisuudet ovat monen kampanjan keskeisiä elementtejä. Tilaisuuksien luonne vaihtelee riippuen kampanjan tavoitteista. Bileet, konsertit, tiedotustilaisuudet, seminaarit, opastetut retket yms. ovat erittäin hyviä tapoja kampanjoida. Tilaisuuksien järjestämisessä on tärkeää miettiä, miksi kohderyhmä saapuisi paikalle: mikä on se lisäarvo, jota tilaisuus heille antaa?

    Onnistuneen tilaisuuden järjestäminen osana kampanjaa ei ole vaikeaa. Tilaisuuden järjestämisen edellytys on kunnollinen suunnittelu ja markkinointi. Tilaisuudet kannattaa aina järjestää paikoissa, joissa ihmisiä on jo ennestään, jotta osallistumisen kynnys olisi mahdollisimman matala. Muista myös fyysisten tilaisuuksien tapahtumapaikan esteettömyys! 

    Tilaisuudesta kannattaa rakentaa visuaalisesti mielenkiintoinen ja toiminnallinen erityisesti, jos paikalle on kutsuttu tiedotusvälineitä. Erilaisten poliittisten tavoitteiden tuominen esiin tekemällä jotain pelkän puhumisen sijasta on usein hyvä idea.

    Yhteistilaisuudet muiden puolueiden ehdokkaiden kanssa ovat yksi toimivaksi havaittu konsepti. Teemaksi kannattaa valita sellainen, josta ihmiset ja toimittajat ovat kiinnostuneita, joka on ajankohtainen tai paikallinen ja sisältää jonkin poliittisen jännitteen. Tilaisuuden vetäjäksi voi kutsua esim. paikallisradion toimittajan, paikallislehden päätoimittajan tai muun puolueettoman, sanavalmiin henkilön. Sitten vain ilmoitus lehteen, fb-eventti jakoon, järjestelyt kuntoon ja debatointi alkakoon!

    Tilaisuuksista ilmoitetaan maksetulla mainonnalla sekä maksuttomasti erilaisilla lehtien ja verkon menopalstoilla ja Facebookissa. Riittävä viestintä ja mainonta ovat ratkaisevia tilaisuuden onnistumisen kannalta. Tapahtumille kannattaa luoda aina myös some-presenssi. Instagram-live tms. on helppo tapa laajentaa yleisöä.

    5.3. Paneelit

    Osallistu paneeleihin, jos järjestelyt vaikuttavat olevan kunnossa ja sinulla on jotain sanottavaa teemasta. Valmistaudu miettimällä, mitä haluaisit sanoa, mitä toiset tulevat todennäköisesti sanomaan, millainen tilanne paneelissa esiintyminen on sinulle henkisesti sekä miten asemoit itsesi suhteessa muihin panelisteihin.

    Muista, että suurin osa ihmisistä jännittää julkista esiintymistä. Se ei ole vaarallista, vaan osoittaa, että tilanne on sinulle tärkeä ja suhtaudut siihen asianmukaisella vakavuudella. Jos joudut liiaksi jännityksen valtaan, mieti rooliasi poliittisena hahmona ja yritä olla ajattelematta henkilökohtaisen persoonasi kautta; viestimässä on ehdokas, jolla on jotain poliittista sanottavaa. Hän on viestimässä asiaansa ja yrittää tehdä sen mahdollisimman vakuuttavasti. Muista, että useimmiten esiintymisjännitys ei näy päälle ja jos näkyy, yleisö on sinun puolellasi. Ole paneeleissa rohkeasti oma itsesi.

    5.4. Oma esite

    Vaikka kampanjoita käydään yhä enemmän verkossa, katu- ja torikampanjointi ei ole hävinnyt minnekään. Suora vuorovaikutus äänestäjien kanssa on usein tehokkaampaa kuin näkyminen jossakin viestintävälineessä. 

    Varaa siis riittävästi aikaa ja resursseja laadukkaiden, kampanjasi kanssa linjassa olevien materiaalien tuottamiseen. Tällainen on esimerkiksi oma vaaliesite. Esitteessä on oltava paitsi laadukkaat tekstit ja kuvat, myös osaava taitto ja hyvä painojälki. Varaa näihin vaiheisiin aikaa ja pyydä apua, mikäli et osaa. Puolueelta löytyy taiton tueksi toimivia työkaluja.